Gulvvarme virker ikke – Find fejlen

Har du problemer med, at din gulvvarme ikke virker helt som det skal? Så har vi godt nyt til dig: Vi har nemlig lavet denne gulvvarme fejlfinding-artikel, så du kan få løst problemet.

Det første, man skal gøre, er naturligvis at finde fejlen. Her handler det i høj grad om at finde ud af, om det er et problem med, at gulvvarme virker kun nogle steder, eller om det er et problem over det hele. Vi har derfor valgt at inddele guiden ud fra dette, så det er nemmere for dig at få et godt overblik og finde den rette tilgang til problemet.

Hos HandyHeat har vi et bredt udvalg af løsninger indenfor gulvvarme, og vi tilbyder også den nødvendige rådgivning og vejledning, som sikrer, at det lægges korrekt – så du netop kan undgå problemer som disse.

Gulvvarme virker ikke

Hvis gulvvarmen overhovedet ikke virker, så er det værd at kigge på, om det rent faktisk kører. Her afhænger det naturligvis af, hvilken type varme, der er tale om. Hvis der er gasfyr, så kan du tjekke, om det er fordi fyret er gået ud, mens det ved fjernvarme vil være nødvendigt at tjekke, om der overhovedet kommer varme til huset. Gulvvarme fungerer ikke, hvis der ikke er noget, som enten varmer det op eller leverer forvarmet vand til rørene. Problemet kan også findes ved centralvarmepumpen. Det kan godt være, at den ikke kan håndtere gulvvarmen, og det kan derfor være en god ide at tjekke, om den kører fint, når gulvvarmen ikke er tændt, men har problemer, når det er tændt; i dette tilfælde kan det desværre være nødvendigt at udskifte den.

Det er også en god ide at tjekke, om gulvvarmeanlæggets termostater og pumper kører, da disse er afgørende for, at gulvvarmen kan registrere temperaturen og sende varmen korrekt ud.

Gulvvarme virker delvist

Hvis der problemer med, at gulvvarmen kun virker i nogle rum, så vil fejlen typisk kunne findes i måden, kredsene er lagt på. Dette kan f.eks. skyldes, at varmen ikke kommer rigtigt rundt i systemet. Hvis dette er problemet, så kan det typisk være svært at fikse uden at gulvvarmen skal lægges om. Det kan dog også være en fejl i reguleringen, og hvis du har lidt teknisk snilde, så kan du måske finde løsningen i vejledningen til gulvvarmeanlægget, men det kan i mange tilfælde også være nødvendigt at kontakte en VVS’er.

Hvis gulvvarmen derimod virker i rummet, men ikke giver den nødvendige varme, så vil det typisk skyldes en fejl i måden, gulvvarmesystemet er lagt på. De tre mest normale problemer her er:

  • Fordelerrørene er for små og afgiver derfor ikke nok varme;
  • Der er for langt mellem slangerne i gulvet;
  • Slangerne i gulvvarmeanlægget er for lange, og varmen kommer ikke ordentligt rundt.

Hvis problemet skyldes, at der er for langt mellem slangerne, så vil du typisk kunne mærke det i gulvvarmen. Hvis der er områder, som er varme, mens andre er kolde, så tyder det på, at der er for langt mellemrum mellem slangerne, og gulvvarmen derfor ikke bliver fordelt tilstrækkeligt jævnt over gulvet.

Ved disse fejl vil det desværre ofte være nødvendigt at omlægge gulvvarmen for at løse problemet.

Andre typer problemer, som kan spille ind

Der er andre faktorer, der også kan spille ind, når du ikke føler, at gulvvarmen virker korrekt. Har du ingen flow i gulvvarmen, så kan det nemlig skyldes, at termostaten måler en opvarmning af rummet fra solvarme, særligt hvis du har store vinduer, og at den derfor ikke kører i løbet af dagen. Problemet er her, at gulvvarme tager tid at varme op, og hvis den derfor ikke har kørt i løbet af dagen, så vil det føles koldt, når solen går væk.

Det kan også skyldes faktorer i forbindelse med huset. Har du f.eks. dårlig isolering, så kan du godt opleve, at meget af gulvvarmen går tabt, hvilket særligt vil være gældende i ældre huse. Ligeledes kan det også skyldes, at gulvet er for tykt, og at det derfor ender med at isolere for meget for varmen, som derfor ikke kan trænge ordentligt op i gulvet og rummet. Gulvvarme virker typisk bedst med et tyndere gulv.

Item added to cart.
0 items - kr. 0,00