Handy Heat https://handyheat.net/en/ Dansk Varmekabel Wed, 20 Sep 2023 11:37:38 +0000 en-GB hourly 1 https://handyheat.net/wp-content/uploads/2019/07/Handy-Heat-Dansk-Varmekabel-favicon-1-100x100.png Handy Heat https://handyheat.net/en/ 32 32 Sådan frostsikrer du dine krukker https://handyheat.net/en/saadan-frostsikrer-du-dine-krukker/ Wed, 20 Sep 2023 11:37:29 +0000 https://handyheat.net/?p=14660 Read more]]> Når krukker står udenfor om vinteren, så vil de blive udsat for kulde og frost. Dette kan være skadeligt for selve krukken, men det kan også påvirke planten, som står i krukken, som i værste fald kan dø. Der er heldigvis nogle ting, du kan gøre, for at sikre dine krukker mod frost.

Beskyt planterne mod frost

Et af problemerne ved at have planter i krukker om vinteren er, at jorden deri kan fryse. Dette sker i højere grad i krukker, fordi der er kulde hele vejen rundt, hvor jorden normal kun udsættes for kulde ovenfra. Der er ligeledes en mindre mængde jord, og det bliver derfor hurtigere påvirket af temperaturen. Dette kan lede til, at planternes rødder fryser, og det kan være meget skadeligt for planten.

I dette tilfælde kan det være en god ide at frostsikre krukker, som står udenfor. En måde, hvorpå du kan undgå dette, er at varme jorden op, hvilket kan gøres med det smarte HandyGrow varmekabel. Det sikrer ikke bare plantens rødder mod frost, men også giver den helt rette temperatur til at gro. Planten får derved de bedste vilkår for at trives og gro året rundt.

Frostsikring af krukker

Hos HandyHeat har vi flere forskellige løsninger, som kan frostsikre dine krukker ved hjælp af opvarmning. Disse gør det nemmere at komme gennem vinteren uden at krukkerne går i stykker, men der er også nogle andre gode retningslinjer, du bør følge.

Har du muligheden for at stille planterne indenfor, eventuelt i et skur eller andet opbevaringsrum, så vil det være den bedste løsning. Et halvtag kan også hjælpe med at give krukkerne læ for regn og sne, hvilket kan hjælpe.

Det hyppigste problem opstår, når der er vand i krukken, som fryser. Det handler derfor om at sikre, at overskydende vand kan løbe gennem krukken. Det gøres nemmest ved at have lecanødder i bunden af krukken, så vandet hurtigt kan løbe gennem, når det er forbi plantens rødder.

Når temperaturen når frysepunktet, så er det vigtigt, at planten står hævet over jorden. Det sikrer nemlig, at krukkens udløb ikke bliver blokeret, og at vandet derfor kan løbe ud inden det fryser. Af samme årsag er det vigtigt, at du ikke har planten stående i en underskål, da den vil holde vandet i krukken.

Uanset om du vælger at gøre det på den traditionelle måde, eller om du vælger at bruge et af de smarte produkter til opgaven, så er det vigtigt at sikre dine krukker og planter over vinteren. Både for planternes overlevelse, men også for at bevare krukkerne intakte, så de kan holde mange år endnu.

]]>
Sådan lægger du vandbaseret gulvvarme https://handyheat.net/en/saadan-laegger-du-vandbaseret-gulvvarme/ Wed, 20 Sep 2023 11:35:00 +0000 https://handyheat.net/?p=14658 Read more]]> Vandbaseret gulvvarme fungerer ved, at der transporteres varmt vand ind under gulvet. Her vil det varme selve gulvet op, som derefter leder til, at rummet varmes op. På mange måder fungerer det som en radiator, som dækker hele rummet og derfor giver en mere jævn opvarmning. Du kan læse mere om, hvad vandbaseret gulvvarme er her.

Spørgsmålet, som vi vil fokusere på her, er dog, hvordan vandbaseret gulvvarme installeres.

Installation af vandbaseret gulvvarme

Når man skal installere vandbaseret gulvvarme i et rum, så skal der lægges rør under gulvet, hvor det varme vand kan blive transporteret rundt. Det vil i alle tilfælde være nemmest at udføre dette, mens gulvet lægges, men det kan også gøres efterfølgende.

Hvis man installerer det mens man lægger gulvet, så vil det være nemmest at gøre, når man skal lægge det øverste lag inden selve gulvet. Dette vil typisk være beton i moderne huse, og man kan derfor med fordel lægge rørene ud, hvorefter der kan hældes beton i mellemrummene mellem disse rør.

Ønsker man i stedet at installere vandbaseret gulvvarme i et hjem, hvor der allerede er lagt gulv, så vil det være nødvendigt at fjerne gulvet, hvorefter man skal lægge rørene ned i underlaget. Ved beton vil det derfor være nødvendigt at fræse render der, hvor rørene skal ligge, hvilket kan være en omfattende opgave. Det er vigtigt, at man laver renderne dybe nok, så gulvet kan lægges jævnt på.

Placering af rørene

Når man lægger rørene i gulvet, så handler det om, at de skal ligge tæt nok til, at de kan levere den nødvendige opvarmning. På samme tid er det dog også en god ide at sprede dem så meget som muligt, da det sænker den nødvendige mængde rør. Dette gør naturligvis installationen billigere, men hvis der kommer for meget længde i systemet, så kan det påvirke effektiviteten af opvarmningen. Det handler derfor om at ramme den helt rigtige afstand mellem rørene, hvor afstanden er mindst, mens opvarmningen stadig er effektiv. I vores udvalg af produkter indenfor gulvvarme vejleder vi altid om dette, så du kan få det bedste resultat ud af installationen.

Afslutning af installationen

Når rørene er lagt ud, så er det naturligvis også nødvendigt at koble dem til et system, hvorfra der leveres varmt vand. Dette vil typisk være et varmefyr, som kan opvarme vandet, men det kan også leveres direkte via fjernvarme. Der skal også installeres en termostat og eventuelt en temperaturføler i gulvet, så man får muligheden for at indstille temperaturen til det, man ønsker.

]]>
Sådan lægger du elgulvvarme https://handyheat.net/en/saadan-laegger-du-elgulvvarme/ Wed, 20 Sep 2023 11:32:26 +0000 https://handyheat.net/?p=14656 Read more]]> Der er to forskellige systemer, man kan bruge til elgulvvarme: Varmekabler og varmemåtter. Ved lægningen af disse skal man selvfølgelig følge de almindelige regler for gulvvarme, som siger, at man skal have minimum 300 mm isolering under, for at undgå varmespild.

Der er mange fordele ved elgulvvarme, som du kan læse mere om her. Vi vil i denne artikel fokusere på, hvordan elgulvvarme installeres.

Heating Cables

Ved varmekabler er der tale om nogle særlige kabler, som kan varmes op via elektricitet. De skal generelt lægges i betonen på samme måde, som man vil gøre det med vandbaseret opvarmning. Det er naturligvis nemmest at lave dette, når man støber gulvet, men det kan også udføres efterfølgende.

Man kan enten vælge at lægge kablerne i en form for net eller i en form for slalom, hvilket afhænger af den type, man har købt. Uanset hvilken, man har valgt, så handler det om at lægge dem spredt ud, men alligevel tæt nok til, at de kan varme gulvet ordentligt op; den anbefalede afstand vil typisk stå på produktet, men vi har også nogle gode retningslinjer til de forskellige produkter, som vi forhandler.

Har du muligheden for at gøre dette, når gulvet lægges ud, så er det klart den nemmeste løsning. Alternativt vil du altid kunne fræse render i betonen, hvori du kan installere gulvvarmen. Fordelen ved elgulvvarme er, at der ikke er behov for så dybe render, som man ser ved et vandbaseret system.

Heating Mats

De såkaldte varmemåtter består af en måtte, hvorpå der allerede er monteret varmetråde, som bruges til at opvarme gulvet. Disse vil typisk være mindre end varmekablerne, men de vil være fordelt ud på måtterne med det rette mellemrum, så du kan få en jævn og effektiv opvarmning af gulvet.

Måtterne er faktisk noget nemmere at installere end varmekabler, da det reelt set blot handler om at lægge dem ud, så de kommer til at dække hele gulvet. De er typisk ikke så tykke, og du slipper derfor for at skulle omstøbe dit betonunderlag, ligesom det heller ikke vil være nødvendigt at fræse render deri. De lægges blot ovenpå underlaget, hvorefter du kan montere gulvet direkte derpå.

Afsluttende installation

Uanset hvilken type elgulvvarme man har valgt, så skal det afsluttende forbindes til styringen. Man vil oftest installere en sensor, som kan mærke varmen i gulvet, og man vil derefter også montere en termostat, så man får kontrol over temperaturen. Termostaten er en enhed, som monteres på væggen, men med de moderne systemer kan man naturligvis også styre dem via smartphones og andre lignende enheder.

]]>
Elgulvvarme – Hvad er det? https://handyheat.net/en/elgulvvarme-hvad-er-det/ Wed, 20 Sep 2023 11:29:07 +0000 https://handyheat.net/?p=14654 Read more]]> Elgulvvarme er en populær og moderne måde at opvarme hjemmet på. Det fungerer ved, at man enten lægger et system af varmekabler eller varmetråde ud under gulvet, som kan opvarmes via elektricitet; begge disse systemer har deres egne fordele, og du finder dem i vores udvalg også. De lægges jævnt ud under hele gulvets overflade, så man sikrer en jævn fordeling af varmen.

Hvorfor vælge elektrisk gulvvarme?

Gulvvarme har mange enorme fordele, som også er gældende for elgulvvarme. Den mest mærkbare forskel vil typisk være i måden, rummet varmes op på. Det vil nemlig føles meget mere jævnt opvarmet end ved andre opvarmningsmetoder, hvilket skyldes, at varmen kommer fra en større overflade end ved f.eks. en radiator. Hvor radiatorens varme starter ved selve enheden på væggen og langsomt bredes ud i rummet, vil gulvvarmens varme i stedet starte over hele gulvets overflade, hvorfra varmen vil stige op.

Gulvvarmen er derfor i de fleste tilfælde den mest komfortable opvarmning, hvor man undgår kolde zoner. Det ses særligt i større rum, hvor en radiator ikke altid vil kunne varme ordentligt op i den modsatte ende.

Vand- og elgulvvarme har også den fordel, at de varmer selve gulvet op, hvilket gør det meget mere komfortabelt at gå på. I vintermånederne kan gulvet godt blive koldt og ubehageligt, og det undgår du helt med gulvvarme.

Elgulvvarme i stedet for vand

Ved gulvvarme ser man typisk systemer baseret på vand og el. Elgulvvarme vil ikke altid være helt så effektivt som vandudgaven, men det har nogle særlige fordele over det vandbaserede system, som kan være lige præcis det, du har brug for.

Elgulvvarme er markant nemmere at installere, da det ikke kræver helt så meget plads under gulvet. Vælger man at bruge varmekabler, så skal man lave nogle render i betonet, men ikke helt i samme grad som ved et vandbaseret system. Vælger man derimod de særlige måtter med varmetråde, så skal der faktisk bruges meget lidt plads, hvilket typisk kan være 2 – 4 millimeter. Det er derfor muligt at installere under et gulv uden at skulle brække beton op.

Elgulvvarme vil også give en hurtigere opvarmning end den vandbaserede løsning, da der ikke skal ske en udskiftning af vand. Dette gør det bedre i rum, hvor der ikke altid skal være gulvvarme til, men også i mindre rum, som hurtigt kan varmes op af elgulvvarme.

]]>
Vandbaseret gulvvarme – Hvad er det? https://handyheat.net/en/vandbaseret-gulvvarme-hvad-er-det/ Wed, 20 Sep 2023 11:26:39 +0000 https://handyheat.net/?p=14652 Read more]]> En af de mest normale former for gulvvarme er vandbaseret gulvvarme, som fungerer ved, at der ledes varmt vand gennem nogle slanger eller rør, som går under gulvet. Det varme vand vil derefter opvarme selve gulvet på en komfortabel og effektiv måde.

I princippet fungerer det på samme måde som en radiator, dog med de fordele, man får fra gulvvarmen; du får en meget mere jævn og behagelig opvarmning af rummet, og du får på samme tid også et lækkert, opvarmet gulv, som kan være en enorm fordel i de kolde måneder.

Ønsker du at se nærmere på de løsninger, vi hos HandyHeat tilbyder indenfor gulvvarme? Så finder dem lige her.

Hvordan opvarmes det?

Vandet i vandbaseret gulvvarme sendes typisk ud i systemet via et fyr, hvor det enten varmes op direkte, eller allerede suppleres varmt via fjernvarme. Dette sendes herefter rundt i systemets rør eller slanger, hvor det vil komme til at ligge og opvarme betonet og gulvet, så man oplever en komfortabel varme, som naturligvis kan reguleres via. Et termostat.

Du kontrollerer som udgangspunkt selv den ønskede temperatur, men fordi gulvet skal varmes helt op, så tager det lidt længere tid end med andre opvarmningsmetoder – og af samme grund holder det også varmen i længere tid efterfølgende. Dette gør også, at det med gulvvarme, og særligt når det er vandbaseret gulvvarme, kan blive meget mere energieffektivt, fordi der skal bruges mindre energi til at holde temperaturen ved lige.

Hvad er fordelene ved vandbaseret gulvvarme?

I forhold til almindelig opvarmning af rummet, som f.eks. med en radiator, så har vandbaseret gulvvarme, og gulvvarme generelt, nogle helt særlige fordele. Det første er selvfølgelig, at gulvet bliver lunt og behageligt at gå på. Det er særligt en fordel om vinteren, hvor man tit kan komme til at fryse fødderne – og hvis der er små børn, som leger på gulvet, så kan et koldt gulv også lede til risiko for sygdom, fordi barnet fryser.

Gulvvarmen giver også en mere behagelig og jævn opvarmning af rummet, hvor du ikke vil opleve zoner med forskellige temperaturer. Det skyldes, at varmen kommer fra hele gulvets overflade, og ikke blot fra en enhed, som hænger på væggen. Det vil derfor i mange tilfælde være den mest behagelige måde at opvarme et rum på.

Vandbaseret gulvvarme har også nogle fordele over elektrisk gulvvarme. Disse fordele findes i særdeleshed i effektiviteten deraf, hvor vandbaseret gulvvarme vil være markant mere energieffektivt. Dette kan gøre det en lille smule langsommere i opvarmningen, men det resulterer til gengæld i, at driftsomkostningerne kan være under halvdelen af det, du ser ved elektrisk gulvvarme.

]]>
Hvor meget isolering skal man have under gulvvarme? https://handyheat.net/en/hvor-meget-isolering-skal-man-have-under-gulvvarme/ Wed, 20 Sep 2023 11:12:10 +0000 https://handyheat.net/?p=14647 Read more]]> Det er generelt en god ide at have den rette isolering under gulvet, fordi det sørger for, at gulvet ikke bliver koldt; for selvom du varmer rummet op med en radiator eller lignende, så kan selve gulvet godt blive koldt på grund af træk nedefra, og det kan faktisk være ret ubehageligt. Når der er gulvvarme, så er det også vigtigt at have denne isolering – og der er faktisk særlige krav omkring det, som skal overholdes.

Kolde gulve er en plage

Et koldt gulv kan være ubehageligt at gå på, og det er typisk noget, man vil mærke om vinteren; men det er faktisk mere end bare en ubehagelig detalje. Hvis der f.eks. er små børn i hjemmet, så kan det kolde gulv være et meget større problem. De små tilbringer nemlig meget tid på gulvet, hvor de leger, kravler rundt og meget andet, og her kan de faktisk hurtigt selv blive kolde på grund af gulvet – og det kan i værste fald lede til sygdom.

Ønsker du at få varmet gulvet godt op, så det bliver behageligt for alle, mens det også giver en fantastisk måde at opvarme rummene på? Så har vi faktisk flere forskellige løsninger til dig her hos HandyHeat, hvor du finder dem i vores udvalg af gulvvarme.

How much insulation in a floor with underfloor heating?

Når der skal installeres gulvvarme i et hus, så er der faktisk et krav om, at der skal være en vis mængde isolering ved dette, som du er nødt til at overholde. Dette kan i nogle tilfælde godt virke lidt problematisk, fordi det betyder, at man er nødt til at grave mere ud, end man måske lige havde regnet med. Der kan derfor godt være ekstra arbejde involveret – men det er vigtigt at overholde dette krav til isoleringen. Gulvvarme kræver, at der er en isolering på minimum 300 mm.

Med dette særlige krav om isolering til gulvvarme vil der være en del jord, der skal graves op, når man gerne vil have indført varme i gulvet. Der lægges nemlig 30 centimeter isolering, som efterfølges af den øvrige opbygning med beton, varmerør og derefter gulvet. Det kræver derfor også en del planlægning af udføre – men det er oftest det hele værd, når man står med det færdige, opvarmede gulv.

Hvorfor skal man have denne isolering?

Du undrer dig måske over, hvordan man er nået frem til, hvor meget isolering ved gulvvarme, der er behov for. Det kommer faktisk af, at der er retningslinjer for, hvor meget varmetab man må have, som kommer fra Bygningsreglementet. Der har man konkluderet, at 300 mm isolering ved gulvvarme er nok til at sikre, at tabet er indenfor de retningslinjer, man ønsker

Men selvom det virker lidt problematisk med disse regler, så er er det faktisk også det mest optimale for dig, at der er en isolering på denne tykkelse. Det sikrer nemlig, at der ikke går varme til spilde i forbindelse med den kulde, som kan trække op fra jorden. Du slipper derfor for at bruge ekstra energi til opvarmning for at modstå denne kulde. På samme tid slipper du også for, at du får kolde fødder, fordi varmen ikke tilstrækkeligt kan bekæmpe denne kulde.

]]>
Gulvvarme eller radiator – Hvad skal du vælge? https://handyheat.net/en/gulvvarme-eller-radiator/ Wed, 20 Sep 2023 11:08:46 +0000 https://handyheat.net/?p=14645 Read more]]> Gulvvarme og radiatorer har mange ting til fælles i måden, de opvarmer rummet på. Men hvor stor er forskellen i grunden, og hvilke fordele er der ved de to varmemåder? Det er de ting, vi vil se nærmere på her, så du kan vælge den rigtige løsning til dit hjem.

Gulvvarme vs radiator: Fordele

Der er nogle punkter, hvor de to opvarmningsmetoder er forholdsvis ens i brug, men det vil være mere fordelagtigt at kigge på de ting, der adskiller dem. Det er nemlig disse forskelle, der vil være afgørende for dit valg.

Floor heating

Der er mange gode fordele ved gulvvarme, som kan være det, du har brug for. Den mest centrale findes i den måde, gulvvarme opvarmer på; nemlig ved at varme hele gulvet op. Det giver ikke bare en behagelig temperatur for fødderne, men det er faktisk også en markant mere effektiv måde at varme et rum op på, fordi det afgiver varme med en større overflade. Det sørger for, at varmen bliver fordelt mere jævnt ud i rummet, hvor det med en radiator i stedet vil være centreret omkring radiatoren, hvorefter det langsomt spredes ud. Af samme årsag er det også mere effektivt at varme med gulvvarme, da vandet ikke skal hæves til samme temperatur – og ved el-gulvvarme vil der skulle bruges mindre energi til opvarmning også.

Det varme gulv er også en fordel, hvis der er små børn i huset. De tilbringer nemlig meget tid på gulvet, og et varmt gulv vil derfor sænke risikoen for, at de fryser.

For mange vil gulvvarmen også være pænere at have installeret – for du kan faktisk ikke se det. Det eneste, du har over gulvet, er en lille termostat, som nemt kan gemmes væk i designet af rummet. Du får derfor meget mere frihed til at indrette rummet, fordi du ikke skal tage højde for en stor enhed på væggen. Der er desuden heller ikke behov for rengøring i forbindelse med gulvvarme, og der er intet vedligehold ved systemet heller.

Gulvvarmen vinder særligt på, hvor meget simplere det er efter installering, det usynlige design, og selvfølgelig den komfort, det giver – både fordi du slipper for kolde fødder, men også i den generelle opvarmning, som føles bedre og er bedre til f.eks. at bekæmpe fugt.

Ønsker du at se nærmere på nogle af de løsninger, vi tilbyder indenfor gulvvarme, så finder du dem lige her.

Fordele ved radiator

Radiatorens primære fordel ligger i, at den er markant nemmere at installere; den kræver nemlig ikke, at man installerer den under bygningen af huset, eller at man river gulvet op for at installere noget. I stedet kan den blot monteres direkte på væggen, hvilket er mindre omfattende og også billigere.

Radiatoren kan også være mere effektiv i boliger med mindre effektiv isolering. I disse tilfælde vil der være mere spild fra gulvvarmen, og det kan derfor være billigere at bruge en radiator, da der ikke går helt så meget til spilde. Ligeledes vil det også være billigere at reparere radiatoren, hvis noget skulle gå i stykker, fordi du har nem og direkte adgang til den.

Gulvvarme vs radiator: Pris

Det kommer måske som en overraskelse, men overordnet set, så koster de faktisk nogenlunde det samme i drift. I et velisoleret hus, som de fleste moderne huse jo er, så vil gulvvarmen dog være billigere i drift, fordi vandet ikke behøver den samme opvarmningstemperatur for at kunne holde rummet varmt.

Det vil dog være billigere at montere radiatorer i hjemmet, da de jo ofte monteres direkte på en væg, hvilket er billigere og nemmere end at skulle lægge dem ned i gulvet. Disse omkostninger er et følge af, at gulvvarmen ikke er synlig i den almindelige hverdag, men det koster penge og planlægning.

Hvad bør du vælge?

Der er argumenter for begge dele, og det vil i sidste ende være op til dig at beslutte, hvad du mener, der giver mest mening i dit hjem. Radiatoren vil til enhver tid være billigere og nemmere at installere, fordi gulvvarme vil kræve, at du river gulvet op – eller at det bygges ind under renovering af huset.

På den anden side, så giver gulvvarme typisk en mere komfortabel opvarmning, hvor det er slut med at have kolde fødder – og det vil særlig være noget, som du sætter pris på i vintermånederne. Gulvvarmen er helt usynlig i rummet, hvilket gør det nemmere at indrette rummet, som du ønsker, og det giver en æstetisk fordel. Der er også mindre vedligehold og rengøring involveret ved gulvvarme, og det kan være en fordel, som tjener sig hjem på længere sigt.

]]>
Gulvvarme virker ikke – Find fejlen https://handyheat.net/en/gulvvarme-virker-ikke/ Wed, 20 Sep 2023 11:00:59 +0000 https://handyheat.net/?p=14643 Read more]]> Har du problemer med, at din gulvvarme ikke virker helt som det skal? Så har vi godt nyt til dig: Vi har nemlig lavet denne gulvvarme fejlfinding-artikel, så du kan få løst problemet.

Det første, man skal gøre, er naturligvis at finde fejlen. Her handler det i høj grad om at finde ud af, om det er et problem med, at gulvvarme virker kun nogle steder, eller om det er et problem over det hele. Vi har derfor valgt at inddele guiden ud fra dette, så det er nemmere for dig at få et godt overblik og finde den rette tilgang til problemet.

Hos HandyHeat har vi et bredt udvalg af løsninger indenfor gulvvarme, og vi tilbyder også den nødvendige rådgivning og vejledning, som sikrer, at det lægges korrekt – så du netop kan undgå problemer som disse.

Gulvvarme virker ikke

Hvis gulvvarmen overhovedet ikke virker, så er det værd at kigge på, om det rent faktisk kører. Her afhænger det naturligvis af, hvilken type varme, der er tale om. Hvis der er gasfyr, så kan du tjekke, om det er fordi fyret er gået ud, mens det ved fjernvarme vil være nødvendigt at tjekke, om der overhovedet kommer varme til huset. Gulvvarme fungerer ikke, hvis der ikke er noget, som enten varmer det op eller leverer forvarmet vand til rørene. Problemet kan også findes ved centralvarmepumpen. Det kan godt være, at den ikke kan håndtere gulvvarmen, og det kan derfor være en god ide at tjekke, om den kører fint, når gulvvarmen ikke er tændt, men har problemer, når det er tændt; i dette tilfælde kan det desværre være nødvendigt at udskifte den.

Det er også en god ide at tjekke, om gulvvarmeanlæggets termostater og pumper kører, da disse er afgørende for, at gulvvarmen kan registrere temperaturen og sende varmen korrekt ud.

Gulvvarme virker delvist

Hvis der problemer med, at gulvvarmen kun virker i nogle rum, så vil fejlen typisk kunne findes i måden, kredsene er lagt på. Dette kan f.eks. skyldes, at varmen ikke kommer rigtigt rundt i systemet. Hvis dette er problemet, så kan det typisk være svært at fikse uden at gulvvarmen skal lægges om. Det kan dog også være en fejl i reguleringen, og hvis du har lidt teknisk snilde, så kan du måske finde løsningen i vejledningen til gulvvarmeanlægget, men det kan i mange tilfælde også være nødvendigt at kontakte en VVS’er.

Hvis gulvvarmen derimod virker i rummet, men ikke giver den nødvendige varme, så vil det typisk skyldes en fejl i måden, gulvvarmesystemet er lagt på. De tre mest normale problemer her er:

  • Fordelerrørene er for små og afgiver derfor ikke nok varme;
  • Der er for langt mellem slangerne i gulvet;
  • Slangerne i gulvvarmeanlægget er for lange, og varmen kommer ikke ordentligt rundt.

Hvis problemet skyldes, at der er for langt mellem slangerne, så vil du typisk kunne mærke det i gulvvarmen. Hvis der er områder, som er varme, mens andre er kolde, så tyder det på, at der er for langt mellemrum mellem slangerne, og gulvvarmen derfor ikke bliver fordelt tilstrækkeligt jævnt over gulvet.

Ved disse fejl vil det desværre ofte være nødvendigt at omlægge gulvvarmen for at løse problemet.

Andre typer problemer, som kan spille ind

Der er andre faktorer, der også kan spille ind, når du ikke føler, at gulvvarmen virker korrekt. Har du ingen flow i gulvvarmen, så kan det nemlig skyldes, at termostaten måler en opvarmning af rummet fra solvarme, særligt hvis du har store vinduer, og at den derfor ikke kører i løbet af dagen. Problemet er her, at gulvvarme tager tid at varme op, og hvis den derfor ikke har kørt i løbet af dagen, så vil det føles koldt, når solen går væk.

Det kan også skyldes faktorer i forbindelse med huset. Har du f.eks. dårlig isolering, så kan du godt opleve, at meget af gulvvarmen går tabt, hvilket særligt vil være gældende i ældre huse. Ligeledes kan det også skyldes, at gulvet er for tykt, og at det derfor ender med at isolere for meget for varmen, som derfor ikke kan trænge ordentligt op i gulvet og rummet. Gulvvarme virker typisk bedst med et tyndere gulv.

]]>
Sådan støber du gulvvarme i beton https://handyheat.net/en/saadan-stoeber-du-gulvvarme-i-beton/ Wed, 20 Sep 2023 10:57:41 +0000 https://handyheat.net/?p=14641 Read more]]> Det er meget normalt at lægge beton under gulvet, for at give et solidt fundament, som kommer til at holde i mange år. Men fordi det giver et yderst solidt fundament, så kan det også virke en smule problematisk, hvis man senere beslutter sig for, at man gerne vil have gulvvarme i rummet.

Man kan naturligvis godt installere gulvvarme i beton, og vi vil herunder gennemgå hvordan, dette kan gøres – både hvis det gøres under byggeriet, men også hvis det skal gøres efterfølgende, hvis man senere beslutter sig for det.

Gulvvarme giver nogle helt særlige fordele, når rummet skal opvarmes. Det giver en mere behagelig og jævn varme, fordi det er en stor overflade, som afgiver varmen – modsat en radiator, hvor varmen primært er samlet omkring selve radiatoren, og derfor ikke når helt så effektivt ud i rummet. Desuden er gulvvarme også ekstra behageligt om vinteren, hvor dine fødder holdes dejligt varme.

Der er mange forskellige løsninger til gulvvarme. Hos HandyHeat har vi et stort udvalg af forskellige løsninger, hvor du får muligheden for at tilpasse tingene, som du ønsker dem.

Gør det under byggeriet, hvis det er muligt

Det nemmeste er altid at lægge gulvvarmen, når man lægger gulvet i første omgang. Her får du nemlig muligheden for bedre at planlægge processen, så alle højder kommer til at passe perfekt i forhold til det isolering og de varmerør, som skal lægges ud under det kommende gulv.

Det første skridt i processen med støbning af gulv med gulvvarme er at sikre, at der er isoleret helt under gulvet. Dette gøres først med et kapillarbrydende lag. Dette vil typisk være lecanødder eller andre lignende så sten, som har til formål at holde fugt væk fra isoleringen. Herefter kan du lægge den egentlige isolering derover, hvorefter du lægger dampspærrer.

Alt op til dette punkt har været som ved et normalt gulv, men her kommer forskellen. Her skal du nemlig lægge varmerørene ned nu, uanset om der er tale om vand- eller el-varme i betongulv. Sørg for at det bliver fordel godt ud, så du er sikret en perfekt, jævn varme over hele gulvet, da dette giver de absolut bedste resultater – og du vil ærgre dig efterfølgende, hvis du ikke gør dette korrekt. Du vil typisk bruge armeringsjern til at fordele det ud på.

Det næste skridt er faktisk bare at tilføje beton, som man normalt vil gøre; dette sikrer, at din gulvvarme bliver støb i beton, så det ligger perfekt, hvor det giver varme i rummet, og hvor det ikke ødelægger det beton, du har lagt. Hele processen her vil mere eller mindre foregå som ved normal gulvlægning, hvor forskellen blot er, at du hælder beton rundt om varmerørene.

Efterfølgende lægger du blot fliser, træ eller andet materiale som det egentlige gulv i rummet.

Varme i eksisterende beton

Det er naturligvis nemmest at lægge rørene, når man lægger gulvet, men det er ikke altid muligt. Det kan være, at man senere får et ønske om gulvvarme, ligesom det også kan være tilfældet, at man ønsker at lægge gulv i et hus, man har købt. I disse situationer kan det være nemmere at begive sig ud i nedfræsning af gulvvarme i beton, i stedet for at skulle rive det hele op og lægge det om.

Nedfræsning betyder, at man simpelthen laver nogle riller ned i betonet, hvori man kan lægge varmerørene. Når du laver denne nedfræsning, så har du brug for at lave rillerne dybe nok til, at rørene kan lægges ned i betonet uden at gå op over – da dette jo naturligvis vil give ujævnheder i gulvet

Dette kan i mange tilfælde være nemmere end at rive hele det eksisterende betonlag op, men det kan stadig være en hård omgang, som dog er det værd for at få den helt rette gulvvarme temperatur. Beton støver dog ekstremt meget, når man fræser i det, og det er derfor en god ide at sikre, at der er tilstrækkelig udluftning, og at der er lukket godt af for resten af huset.

Beton-opbygning på et eksisterende lag

Du kan faktisk vælge at lægge rørene ovenpå det eksisterende betonlag, hvorefter du støber et meget tyndt lag rundt om rørene, inden gulvet lægges på igen. I dette tilfælde vil rørenes tykkelse afgøre den nødvendige betontykkelse. Gulvvarme kan laves noget hurtigere på denne måde, men det er ikke helt uden problemer.

Dette er nemlig oftest den nemmeste løsning, men du skal naturligvis være opmærksom på, at det vil hæve gulvet en smule. Af denne årsag vil det ikke altid være den bedste ide, da det hurtigt kan påvirke man ting i rummet, lige fra gulvets højde ved dørtærsklen til kanter ved skabe og lignende. Du bør derfor overveje de andre løsninger, hvis det er muligt.

]]>
Udluftning af gulvvarme: Sådan gør du https://handyheat.net/en/udluftning-af-gulvvarme/ Fri, 08 Sep 2023 13:54:50 +0000 https://handyheat.net/?p=14635 Read more]]> Der kan opstå situationer, hvor det bliver nødvendigt at udlufte din gulvvarme. Der kan være forskellige årsager til dette, men det vil oftest være i forbindelse med, at der er kommet luft i de rør eller slanger, som transporterer det varme vand rundt under gulvet – og luften optager den plads, som vandet skal bruge i slangerne, hvilket giver en mindre effektiv opvarmning.

Det kan godt være lidt svært at opdage dette, men hvis du begynder at bemærke, at opvarmningen af gulvet er ujævn, så er dette en af de mest sandsynlige årsager. Du bør altid lige bekræfte, at der ikke er en fejl i varmeindstillingerne, hvis du f.eks. har flere termostater monteret og de er indstillet forskelligt – men er dette ikke tilfældet, så kan det snildt skyldes, at der er luft i varmerørene.

Det vil derfor være nødvendigt at foretage en udluftning af gulvvarme, så du kan sikre dig den mest effektive opvarmning i hjemmet.

Du kan naturligvis altid kontakte en professionel VVS’er til at udføre opgaven, og vi vil til sidst i artiklen give nogle råd omkring dette; dette kan for mange være den foretrukne måde at gøre tingene på. Men ønsker du i stedet at gøre det selv, hvor du kan spare penge hvis du er en gør-det-selv type, så giver vi dig her en guide til, hvordan du foretager en gulvvarme udluftning. For det er faktisk ikke så svært, som man umiddelbart skulle tro.

Mangler du et gulvvarmesystem derhjemme, så har vi mange spændende løsninger her hos HandyHeat. Du finder vores gulvvarmesystemer her.

Sådan udlufter du din gulvvarme

Udluftningen af gulvvarme kan foregå på flere forskellige måder, men du kan faktisk være ret heldig. Mange nyere gulvvarmesystemer er nemlig lavet med det, man kalder et endestykke, som er en ventil, som særligt er lavet til denne udluftning, og som gør hele opgaven meget nemmere for dig. Du vil typisk finde denne ventil i en af enderne af installationen. Er dette tilfældet, så kan du faktisk bare skrue på denne ventil for at åbne op. Når du gør dette, så vil luften automatisk komme ud af rørene, hvorefter opgaven faktisk allerede er løst.

Det skal dog nævnes, at der også kan komme lidt vand ud, når der ikke er mere luft i rørene, og du bør derfor lukke ventilen med det samme herefter. Det er ret svært at nå at lukke ventilen på det perfekte tidspunkt, og det kan være en god ide lige at have noget med til at tørre vandet op med – eller måske en bøtte, som det kan hældes ud i; husk at der er tale om vand, som kan have været i rørene i længere tid, og det kan derfor godt være ulækkert.

Udluftning uden endestykke

Hvis du derimod ikke er så heldig, at der er et endestykke til udluftning af gulvvarme, så er der ingen grund til panik. Du tænker måske, at du nu bliver nødt til at pille gulvet op, så du kan komme ned til gulvvarmen og de rør, den transporteres gennem – men det er heldigvis ikke nødvendigt.

Du behøver nemlig ikke at komme ned til rørene. Det, du i stedet kan gøre, er faktisk bare at skrue helt op for termostaten, hvorefter du lader den forblive på denne indstilling i ca. 10 minutter. Ved at gøre dette kan du nemlig sænke mængden af luft i rørene, og efter 10 minutters tid kan du blot skrue tilbage til din normale temperatur. Rummet vil naturligvis blive noget varmere af dette, og det kan derfor være en god ide lige at åbne et vindue, for at få temperaturen tilbage til det normale.

Flere producenter begynder også at installere automatiske systemer til udluftning, så i fremtiden vil dette problem kunne løse sig selv.

Professionel hjælp til opgaven

Det er ikke alle, som er helt klar på at kaste sig ud i en opgave som dette, og det er der absolut ingen skam i. Det er ikke alle, som er gør-det-selv typer, og selv hvis man er, så kan det godt virke som en lidt for omfattende opgave at skulle begynde at pille ved varmerør og lignende. Det kan også være, at opgaven ikke har været helt så ligetil at løse, hvis der har været nogle helt særlige omstændigheder, som har gjort, at ovenstående guide ikke har virket.

I disse tilfælde kan det derfor være en god ide at kontakte en VVS’er, som gerne skulle kunne løse opgaven nemt og hurtigt. Det er for mange det helt rigtige valg, fordi man på denne måde gerne skulle undgå enhver risiko for problemer eller vandskader – for selvom det virker simpelt i guiden, så kan det godt være, at man ikke er helt så ferm til den slags, og derfor ikke ønsker at tage en risiko.

Kender du en VVS’er i forvejen, så vil det naturligvis være logisk at tage kontakt til denne. Er det ikke tilfældet, så kan du med fordel prøve at henvende dig til flere forskellige i dit område for at få det bedste tilbud; der kan nemlig i mange tilfælde være gode penge af spare på dette.

]]>